2008\07\12

:)

Szerdán este levertem a csajokat! :)

Oké, finomítok... Bowlingban. És csak pár körben. De akkor is vezettem! Ezt fel kell írni a kéménybe korommal, annyira ritkán fordul elő. :) Nagyon nagyon vidáman telt az este. Két játék után leültünk egy parti yatzi-ra. Elememben voltam, itt is én nyertem. Mondtam nekik, hogy ma jó szériám van, irány a kaszinó, de nem akartak. :)

 

 

vidám zsúr

2008\07\11

pontban 8-kor született...

Fél hatkor ébredt. Engedelmesen a hóna alá dugta a hőmérőt, ránézett az órára, s közben furcsa érzése támadt. Valami nem olyan, mint elalváskor. Nedvességet érzett a lábai között, de nem tudta eldönteni, hogy tényleg csorog, vagy csak a veríték az? Szó nélkül adta vissza a hőmérőt, fölkelt, vitte a hatalmas pocakot zuhanyozni. Hosszan csorgatta a langyos vizet magára meg a pocakjára. Gondosan megszárította minden porcikáját, visszacsoszogott a kórterembe, vízszintbe helyezte magát az ágyon és csak figyelt. Közben minden eshetőségre felkészülve elrágcsálta azt az egy almát, amije volt. 10 perc múlva már tudta, hogy tényleg csorog. Csak picit izgult, valahogy nem érezte, hogy elkezdődött volna. Se fájdalom, se görcs nem húzta a derekát. Kivárt fél hétig, aztán szólt a nővérnek. Hamarosan jött az orvosa, megvizsgálta és már küldte is át a szomszéd épületbe. Összepakolta a cuccot, elköszönt a szobatársaktól (bár a négy együtt töltött napot ők tették nehézzé), leballagott a telefonhoz és élete párját hívta.
8 órakor már együtt hallgatták a szülészeten az orvost: akkor most burokrepesztés következik, hogy megindítsuk. Lehet sétálgatni a folyosón, vagy a vajúdóban tartózkodni. Messzebbre ne menjenek.
Időnként le kellett feküdnie a félhomályos kis átjáróban elhelyezett heverőre. Hallgatta a jellegzetes bluggyogó hangot. Minden egyes bluggy egy kicsike szív mozdulása. Nyugtatóan hangzott. Na nem mintha idegeskedett volna! A járkálás közben azon vigyorogtak, hogy ha ez ilyen, akkor játék az egész!  Valamint megbeszélték, hogy mégse Gábor legyen. (A késői döntés eredményeképp az első üdvözlőlap még Gáborkához gratulált.)
Délben újra megvizsgálta a doktor. Kiderült, hogy szinte egyáltalán nem tágult. Ekkor kezdődött a második felvonás, mely már közel sem alakult olyan vidáman.
A jó doktor branült tett a bal karjába. Felmászott a szülőágyra, elindították az oxytocint és megkezdődött a tánc.
Az ágy mellett készülék mutatta a fájások erősségét. Valóban úgy érezte, mint ahogy a papír mutatta. A fájdalom innentől nem múlt el, csak csökkent, vagy erősödött. Nehezen teltek az órák. A fájdalmat amúgy sem viselte túl jól. Élete párja igyekezett mellette lenni és könnyebbé tenni a helyzetét. Szegény fiú egyáltalán nem érezte, hogy mennyit segített - pedig szavakkal ez le sem írható -, mert sosem volt jó, amit csinált. A lánynak egyetlen szavába került, és mikor melegre panaszkodott, akkor nyitotta az ablakot. Alig telt el pár perc, ő máris fázott, hát azonnal becsukta. Hozott szőlőcukrot, cirógatott, kérés szerint. A hosszú órák alatt egyszer ment ki pár percre, de máris méltatlankodó hívás szólította, hogy miért tűnik el állandóan? Mikor visszatért és közelebb húzódott, az volt a baj, hogy nem hagy elég levegőt. 
A szülőszobában csak ketten voltak. A függönnyel elválasztott előtérben az orvos és a szülésznők,, épp az angol nyelv tanulásának fontosságáról beszélgettek.
Néha ellenőrizték, de így is csak lassan haladtak a dolgok. Időközben, a nyári forróságba megérkezett az aktuális hidegfront okozta vihar. Az eső verte az ablakot, az oxytocint egyre nagyobb adagokban kapta. Öt órakor felkelhetett, és megengedték, hogy lezuhanyozzon. Utána vissza az ágyra... újra folytatódott.
Este hétre már nem igazán tudta kontrollálni magát. Állítólag már kiabált. Ő később nem emlékezett ilyesmire, de elhitte. Állítólag fájdalomcsillapítót is kapott, de arra sem emlékezett. Egyszerűen csak a fájdalmat érezte, és ez szinte elvette az eszét.
Végre csak elérkezett a pillanat! A doktor elhelyezkedett a lábainál, arra bíztatta, hogy bármit érez távozni, nem számít más, csak nyomjon. Élete párja a fejénél, kezük egymást szorította. Akkor nyomás!
És semmi. Megpróbálta leküzdeni az ellenérzéseit. És újra.
Nyomott teljes erejéből... semmi. És újra.
Orvosa kiszólt a nővéreknek, hogy hívják A. doktort. Rövid néhány perc múlva ő újra felgörbülve nyomott, A. doktor teljes testsúlyával könyökölt felülről a hasába, hogy segítse, közben saját doktora lent próbálta elérni a fejecskét. De nem ment. Így sem. Többszöri próbálkozás után eleredt az orravére. Közben kiderült, hogy a szívhangok nem túl bíztatóak.
Még egy utolsó próba, aztán irány a műtő, mondta az orvos.
Az utolsó próba, szintén csak próba maradt.
Gyors készülődés indult. Közben még jöttek a tolófájások. Először erre kapott valamit. Kicserélték az infúziót. A borotválást és a katéter bevezetését nem is érezte. A keserüsó íze vetekedett a lefinomabb vízével. Aztán szépen felültették, segítettek leszállni az ágyról. A műtősfiúra támaszkodott, és felgyalogoltak az emeletre. Levette a kórházi hálóinget és felfeküdt a műtőasztalra. Egy percig sajnálta, hogy kicsifiával nem találkozhat azonnal, de jött egy újabb fájás, és már csak arra gondolt, hogy mindjárt jobb lesz! Párja eközben hófehérre váltan állt a folyosón.
A fertőtlenítős pamacs hidegen csúszkált a hasán, fejében még mindig az járt, hogy, pár perc, és nem fáj. Már jött is az aneszteziológus. Már jött is a jótékony homály...
Pár órával később arra ébredt, hogy hihetetlenül nyomja valami a hasát. Nem kellett sokáig elviselnie, hamarosan jött a nővér. Megkérdezte, tudja-e a nevét és, hogy hol van? A válasz után pedig elmondta, hogy a fiúcska pontban nyolckor született, 52 centis, háromkilóhuszonhat. Eltávolította a nehezéket s ő újra elkábult, de már a fáradtság miatt.
 
Az első találkozás éppoly fájdalmas volt, mint amennyire örömteli. Mikor meglátta az apróságot, egyszerűen gyönyörűnek találta! Bár a kis buksiján tojásnyi púp képében hagyott nyomot a sok nyomás; gyönyörű volt! A nővér behozta és egyszerűen a vadonatúj anya mellé fektette. A bal karjára. Amiben a branül még mindig ott ült. Senki nem mondta lehet-e mozogni vele, ráadásul a legkisebb mozdulatnál is úgy érezte, hogy felszakad a vágás, ami a hasa alját díszítette. Így hát együtt sírtak, míg a nővér - épp ahogy seszósebeszéd hozta - el nem vitte a kicsit.
Következő etetésnél már a fotelban ülve várta. Öcsisajtnak szólította, mint mikor még odabenn volt, és újra sírt kicsit, mert még mindig gyönyörűnek találta a kisfiát.
Harmadik napon megkérdezte az orvost, hogy a műtét miatt mennyit kell várnia a következő szülésig? Mert kis különbséget szeretne a testvérkék között... 

szülinap gyerek

2008\07\10

:)

É.P. szülei nyaralni mentek. Előtte még ránk hagyományozták a hűtő tartalmát. Most ott pihen a középső polcon kb. két húslevesnyi zöldség/sárbaréka, meg 4 tucat tojás. :) A következő héten először megesszük a finomfőzeléket, hogy gyorsan túl legyünk rajta - a hideg kiráz, ha rágondolok - és aztán jöhet az omlett, a rántotta, a tükörtojás, a párizsi kosárka, a tojásos lecsó és a bundás zsömi! :)

Ó, és természetesen lágytojás is lesz!

kaja vidám

2008\07\09

esküvős hétvége 2

Hol is tartottam...
 
Mondhatom, hogy az egész esküvő tökéletesen hagyományos módon zajlott. Volt húsleves tyúkból hosszú cérnametélttel, aztán pörkölt jókora húskockákkal és nokedli. Hozzá vegyes káposztasaláta, de nem csalamádé. El sem tudom képzelni, hogy csinálják, a káposztasaláta általában mindenhol isteni! :) Ajánlatos volt mindenből csak keveset enni, mert ezután következett a sültes tál. Háromféle töltött pulykamell (ananászos, gombás, sonkás) sima rántotthusi (gyerekek kedvence) rántott gomba és sajt. Na aki eddig nem tömte degeszre a hasát, az tudott még enni a sütikből is. :)
A vacsora igen ízletesre és elég kényelmesre sikeredett, dehát nem is siettünk sehova. Az is gyarapította az evéssel töltött perceket, hogy minduntalan elkezdte valaki az edénykocogtatást, és ilyenkor vőlegénynek le kellett csókolnia az arát. Vagy fordítva. Ezek után az ifjú pár megkezdte a táncot. Ehhez a vőlegény kapot két kenyérpapucsot. Innentől aztán jött a bulizás. A zenész eszméletlenül nyomta, és ez nem azt jelenti, hogy olyan részeg volt, hogy azt sem tudta hol van... Mindent tudott játszani. Mikor már tényleg mindenki bemelegedett, a vőlegény barátai kérésére elénekeltük az Azért vannak a jóbarátok-at. (Hm.) A dal végén kaptak egy nagy doboz ajándékot. Az ifjú férjnek ki kellett vennie belőle különféle tárgyakat, amiről a kis feleségének egyesével el kellett mondania, ami először eszébe jutott róla. Ez nekem kicsit erőltetettnek hatott és mivel nem tartozom abba a körbe, igazán a vicceket sem értettem. Addig kimentem levegőzni. Valami gyönyörűségesen csillagos volt az ég. A tó körül meg minden kivilágítva. Pazar háttér egy esküvőnek.
Mikor visszatértem, már újra folyt a tánc. Éjfél előtt behozták a tortát, abból egy szép szelet csokisat bevállaltam én is, szintén mennyei íze volt. A terem közepén függött egy jókora szív, sok-sok apró lufiból összerakva. Azt a főszereplők elszabadították, és mind ki lett durrogtatva. És még ezek után következett a menyecsketánc, a sorbanállással. Szegény Szöszke! Megjegyzem mi is alaposan megforgattuk! :) Végül a párja jött, összetörte a cukortortát és megmentette.

 

 
Nem mentünk haza túl későn, se nem italoztunk mértéktelenül, ennek ellenére vasárnap senkinek nem volt kedve semmihez. Későn reggeliztünk (mondjuk ez nem újdonság), aztán csak tengés-lengés. Végül támadt egy ötletem, összecsomagoltam az ebédre szánt husit, lementünk anyukámékhoz, raktunk egy kis tüzet és jól megsütöttük hagymával, krumplival. 
Estére bejelentkezett az én angyali fodrászom, hozta a kis gépét és azt tuningoltuk. Sikerült újfent éjféltájt ágybabújni. Már akkor éreztem, hogy "csodás" hétfőnek nézek elébe. De azért a hétvége jó volt. :)

 

barátok esküvő

2008\07\09

szép

Este hihetetlennek láttam az eget. Volt ugyan nagy zuhé, de hamar elvonult. Naplemente idejére már kezdett tisztulni. Még jó nagy felületet felhő borított, de a nap is sütött. A fölhők miatt csak kis darabon, de megjelent egy szivárvány is, mégpedig egy jó erős színekből álló szivárvány. (Szép ez a szó. Lehet azért, mert benne van a sziv, vagy talán mert megjelenik előttem ha kimondom.) A nap szinte vízszintesen sütött, így alulról világította meg a felhőket. Azok meg örültek a különös színű új ruhának. Mintha finom homok és füst keveredett volna. Néhol aranysárga, máshol feketébe hajló sötétszürke itt-ott egész világos fodrokkal. Önmagában is szép, de együtt a felhőtlen égszínkékkel, csodálatos! Távol, nagyon messze meg a nap ragyogó korongja, már éppen csak a látóhatár felett.
Annyira sajnáltam, hogy nem volt nálam fotomasina.
 
Reggelre gyönyörű tiszta, bár hideg időre ébredtünk. Ma láttam az úton egy oldalkocsis motort. Ez már jól hangzik. Hát, még ha azt mondom, hogy az oldalkocsiban egy kutya álldogált menetiránynak háttal. Kidugta a fejét a plexi fölé, nézelődött, a szép lobogtatta a szőrét, és pont úgy nézett ki, mintha nagyon élvezné a száguldást. :)

úton

2008\07\07

esküvős hétvége

Végre dörög! Talán mintha máris kisebb lenne a buksimban a nyomás. És akkor most a hétvégéről:

 
Szöszke esküvője egész hétvégénket meghatározta. Időnként jólesik az ünneplés/mulatság, főleg, ha ilyen szeretetreméltó emberek fontos napja az ok.
Igaz, nem keltünk korán de ehhez képest is jól megcsúsztunk szombaton. Az egész délelőttöm elment rá, hogy találjak egy azaz 1 darab fekete melltartót. Utálok úgy vásárolni, hogy szorít az idő. Pláne ilyen időigényes dolgot. Volt választék, úgyhogy kb. tucatnyit felpróbáltam, mire találtam egy megfelelőt. Ehhez képest utána kitalálni mit vásároljak az ebédhez, és azt elkészíteni, semmiség volt.
Kettő óra múlt mikor leültünk ebédelni. (13:40-kor álltam neki a kaját csinálni :) ) Szerencsére a késői reggeli mellett hivatkozhattam arra is, hogy még sokára lesz vacsora. :) A kávét csak bedobtuk - húztam is a számat, hogy miért kell úgy sietni - aztán máris muszáj volt készülődni. Valahogy sosem elég az idő. Pedig nem kellett eldönteni, hogy ki miben jön, vasalnivaló is csak a gyerök inge volt. De ugye a kivételes alkalom miatti halvány körömlakkozás és frizurakészítés a kisnőcinek, valamint a mégis melyik cipő legyen és "tényleg jól áll ez a ruha? ne inkább a másikat?", (egyszóval nőkészítés) közben repül az idő. É.P. ezalatt ugyanúgy megjárta a fürdőszobát, felöltözött, utána megtankolta a járgányt, elment borítékot és üdvözlőlapot vásárolni, a maradék időben meg minket sürgetett. :) 
Még sosem vettem részt szabadtéri esküvőn. Most mindjárt láthattam előnyét és hátrányát is. Gyönyörű, bár szeles időben érkeztünk a tóparti étteremhez. Szépen nyírt pázsiton állították fel a virágdíszes kaput, vele szemben kis mesterséges tó természetesen hófehér tavirózsákkal. Míg a napon aszalódva azon töprengtem, vajon miért nem raktak ki a vendégek részére napernyőket, hirtelen fölénk került egy jókora felhő és a nappal együtt eltűnt a meleg is. A szertartás alatt végig lúdbőrös voltam és nem a meghatódottság miatt. Az anyakönyvvezető mikrofonba beszélt, őt többszáz méterrel arrébb is kiválóan lehetett hallani. A főszereplők nem jutottak ilyen lehetőséghez, így csak a pezsgőzésből sejtettem, hogy igent mondtak. Szerintem az egész násznép alig várta, hogy valami melegebb helyre kerüljön. :) Szerencsére nem húzták soká a dolgot, és persze mire elkezdtük a bevonulást, a napocska újra kisütött. A menyasszony igazán szépre sikeredett ezen a jeles napon. Általában minden menyasszony szép. Legalábbis ezt mondják. De én láttam már csúnyát is. Igaz, hogy csak egyet, de láttam. Biztosan nem szerelemből ment férjhez...
A vacsora előtt volt egy tányértörés és seprés, meg vagy félóra tengés-lengés, de aztán beindultak az események, és szinte csak kapkodtuk a fejünket. 
Innen folytatom, és még addig is két sötét kép:

barátok esküvő

2008\07\07

szössz

Ma egész nap kótyagos vagyok. A fejem is nagyon nyomott, ez biztosan az időjárás hirtelen változása miatt van. Éjjel jólesett a hűvös levegő, de már tegnap délután is csak arra voltam alkalmas, hogy nézzek kifele a fejemből és az is erőfeszítés, hogy a szemeimet nyitva tartsam. Először a kialvatlanságra fogtam, de ez sokkal durvább annál. Egyszerűen nem tudom irányítani. Alig várom, hogy végre elkezdődjön a vihar!

nyafog

süti beállítások módosítása