2013\02\23

amit Gran Canariáról feltétlenül tudni kell

A Kanári-szigetek névadó tagja nem a legnagyobb sziget, hanem a második legnagyobb. Gran Canaria nem a madarakról kapta a nevét, hanem inkább fordítva lehetett. Kanárimadarat igen sokat látni. Fő tartózkodási helyük az állatkereskedésekben - a tyúkok, kakasok, kiscsibék és egyéb állatkák mellett - valamint a botanikus kertekben van. Visszatérve, a sziget tehát kutyákról (vagy talán fókákról) kapta a nevét. Kanári-szigeteki kutya azonban nem járkál csak úgy az utcákon. Talán e hiányosság teszi, hogy szép busafejű, nagybundájú macskák  viszont boldogan tölthetik állandó szabadságukat, főleg a kikötőkben. A sziget nevét manapság egész nyugodtan meg lehetne változtatni, mondjuk Tízezer Kanyar szigetére. Gran Canaria 2x3 sávos kivilágított autópályával büszkélkedhet, és minden településen van (legalább 1) kék ház. 

Földrajz:

Gran Canarián szinte minden van. Van sivatag, hegy, völgy, buján zöldellő erdő, pálmaerdő, fenyves, kedves kis vízesés, kicsike tavacskák, nagy sósvíz sziklás partokkal, nagy sósvíz fekete homokos partokkal, kopár hegyoldal kaktuszokkal, vagy azok nélkül. Ami mégsincs, az a síparadicsom. Ha hó esik a hegyre, azt nem eltakarítják, hanem megünneplik. 

Éghajlat:

Meleg van. Télen kevésbé meleg, nyáron kissé melegebb. Néha esik is. Ha nagyon fúj a szél, nem tanácsos a sivatagba kirándulni, mert telemegy vele az ember szeme, másrészt ha nagyon fúj a szél, éppen jó a sivatagba kirándulni, mert nem égeti az ember lábát. 

Növényzet: 

Gran Canarián az otthonról ismerős aprócska szobanövények egy részét viszontláthatjuk, ha végigtekintünk az embermagasságú bokrokon, kaktuszerdőkön, vagy felnézünk a fejünk fölé a fákra.

Teljes népesség:

Gran Canarián a teljes népesség megismerhető. Ők azok, akik februárban csizmában, ballonkabátban, könnyű dzsekiben és/vagy pulóverben járkálnak. Ha véletlenül ruhátlan vagy hiányosan öltözött, illetve nyáriruhás népesség akad elénk, biztosak lehetünk benne, hogy turistát látunk.

Történelem:

Gran Canaria népességének egy régebbi része a múzeumban található. Ők, és egy bizonyos Cristóbal Colón (meg a hajózási vállalata) alkotják a történelem nagy részét.

Gasztronómia:

Kisbanán (definom), queso de flor de Guía, gofio, mandulás süti, Tropical sör. Valamint idekívánkozik kedvenc útikönyvem rövid idézete: "Gran Canaria boraiért egykor Európa királyi házai vesengtek, rájuk gondolva néhány szakértőnek még ma is könny szökik a szemébe, jóllehet a spanyol borok rég háttérbe szorították őket."  

 

süti beállítások módosítása